Unit 1 Introduction to Economic Geography Exam 1

1、 问题:Who first put forward the term “economic geography”?
选项:
A:(Germany) Götz
B:(Ancient China) Sima Qian
C:(Russia) Lomonosov
D:(Ancient Rome) Strabo
答案: 【(Russia) Lomonosov

2、 问题:What is the earliest classic about economic geography in China?
选项:
A:Book of History: Tribute of Yu
B:Records of the Historian: Biographies of Merchants
C:Book of Han: Geography
D:Classics of Mountains and Seas
答案: 【Records of the Historian: Biographies of Merchants

3、 问题:Which of the following is not a branch of economic geography?
选项:
A:China’s Economic Geography
B:Industrial Geography
C:Urban Geography
D:Introduction to Economic Geography
答案: 【China’s Economic Geography

4、 问题:What are the fundamental features of economic geography?
选项:
A:Class property
B:Territoriality
C:Scientificity
D:Practicality
答案: 【Territoriality

5、 问题:Which of the following statements is consistent with the development of economic geography before the 20th century?
选项:
A:It was mainly recorded in historical accounts
B:It didn’t form systematic scientific theories
C:It focused on observations and descriptions about phenomenons
D:It formed a relatively complete theoretical system.
答案: 【It was mainly recorded in historical accounts;
It didn’t form systematic scientific theories;
It focused on observations and descriptions about phenomenons

6、 问题:What are the key points of theoretical researches of economic geography?
选项:
A:the geographical system of human-land relations centered on economic activity
B:the relationship between the world and regions, and among regions in different levels in globalization
C:the relationship between regional economic competitiveness and social equity
D:enterprise’s external spatial effects and spatial process of internal activity
答案: 【the geographical system of human-land relations centered on economic activity;
the relationship between the world and regions, and among regions in different levels in globalization ;
the relationship between regional economic competitiveness and social equity;
enterprise’s external spatial effects and spatial process of internal activity

7、 问题:What hot issues does economic geography pay attention to?
选项:
A:the improvement of regional competitiveness
B:the citizens’ development
C:the ecological environment
D:the wealth gap
答案: 【the improvement of regional competitiveness ;
the citizens’ development;
the ecological environment;
the wealth gap

8、 问题:What are the main international schools of economic geography?
选项:
A:Naturalist School
B:Sociological School
C:Relational School
D:Applied School
答案: 【Naturalist School;
Sociological School;
Applied School

9、 问题:The research object of geography is the relationship between human activities and geographical environment.
选项:
A:正确
B:错误
答案: 【正确

10、 问题:Since the 20th century, the research perspective of economic geography has experienced a process from micro view, to intermediate view and to macro view.
选项:
A:正确
B:错误
答案: 【正确

11、 问题:Natural resources and natural conditions are the decisive factors of industrial layout, development and evolution.
选项:
A:正确
B:错误
答案: 【正确

12、 问题:Besides internal and external forces, more and more attention is paid to the role of technical and institutional forces in the study of the geographical system of human-land relations.
选项:
A:正确
B:错误
答案: 【正确

13、 问题:The most basic unit of economic activity in economic geography is .
答案: 【(以下答案任选其一都对)enterprise;
corporate;
firm

14、 问题:Economic Geography is a scientific discipline that studies ,processes, mechanisms and regulation of economic activities.
答案: 【spatial characteristics

15、 问题:Economic geography is a marginal discipline among Geography, and Economics.
答案: 【Management

16、 问题:Three national strategies about China’s regional development in the new era are the Belt and Road Initiative, the Beijing-Tianjin-Hebei Integration Initiative and .
答案: 【Yangtze River Economic Belt

Unit 2 Agricultural and Industrial Location Theories Exam 2

1、 问题:What was the mainstream agricultural theory in Germany before the agricultural location theory?
选项:
A:Rational Agricultural Theory
B:Self-supporting Agriculture
C:Theory of Comparative Advantage
D:Theory of Absolute Advantage
答案: 【Rational Agricultural Theory

2、 问题:Which work systematically proposed the theoretical model of agricultural location published in 1826?
选项:
A:The Conditions of Economic Progress
B:The Isolated State
C:The Central Place of Southern Germany
D:The Conflict of Progress and Security
答案: 【The Isolated State

3、 问题:In Thunen Circle, which layer has the highest degree of intensive land use?
选项:
A:the layer for truck garden
B:the layer for field grass
C:the layer for crop rotation
D:the layer for cattle raising
答案: 【the layer for crop rotation

4、 问题:In Thunen Circle, which layer has the lowest degree of intensive land use?
选项:
A:the layer for truck garden
B:the layer for wood products
C:the layer for crop rotation
D:the layer for cattle raising
答案: 【the layer for cattle raising

5、 问题:Which of the following statements is incorrect in the theoretical model of Thunen’s agricultural location theory?
选项:
A:Freight is the only variable that determines the profit.
B:The result of profit plus freight is a constant.
C:The result of the subtraction between the market price and the production cost of the same agricultural product is a constant.
D:The core question is how to increase the product price or reduce the product cost to maximize the profit.
答案: 【

剩余60%内容付费后可查看