第1章 导论 第一章测验

1、 问题:古典经济学的创始人,被称为经济学之父的经济学家是()
选项:
A:大卫·李嘉图
B:约翰·凯恩斯
C:亚当·斯密
D:罗纳德·科斯
答案: 【亚当·斯密

2、 问题:下列哪一项不属于生产要素?
选项:
A:劳动
B:成本
C:资本
D:土地
答案: 【成本

3、 问题:人们常用()来比喻市场经济。
选项:
A:计划经济
B:看得见的手
C:看不见的手
D:配给经济
答案: 【看不见的手

4、 问题:在生产要素市场上,()是需求者。
选项:
A:企业
B:家庭
C:政府
D:国外居民
答案: 【企业

5、 问题:饥饿的人吃面包,总觉得第二个面包没有第一个好吃,这是因为()
选项:
A:边际效用递减
B:平均成本递增
C:沉没成本为零
D:总效用递减
答案: 【边际效用递减

6、 问题:微观经济学的假设是()
选项:
A:市场失灵
B:政府有效
C:市场出清
D:理性人
答案: 【市场出清;
理性人

7、 问题:如果人们具有某项行为的绝对优势,是指()
选项:
A:可以用更少的投入生产某种产品
B:生产某种产品更具生产力
C:可以用更少的机会成本生产某种产品
D:生产某种产品更具比较优势
答案: 【可以用更少的投入生产某种产品;
生产某种产品更具生产力

8、 问题:生产要素的价格包括()
选项:
A:工资
B:租金
C:利息
D:资本
答案: 【工资;
租金;
利息

9、 问题:微观经济学的研究对象包括()
选项:
A:企业
B:家庭
C:物价
D:失业
答案: 【企业;
家庭

10、 问题:如果航空公司考虑将航班上的最后一个座位折价卖给某个消费者,这说明航空公司考虑了()
选项:
A:边际成本
B:边际收益
C:平均成本
D:沉没成本
答案: 【边际成本;
边际收益

11、 问题:理性人总是选择机会成本小的行为或事件
选项:
A:正确
B:错误
答案: 【正确

12、 问题:某件物品的机会成本是为了得到该物品所放弃的所有成本之和
选项:
A:正确
B:错误
答案: 【错误

13、 问题:当市场不能有效配置资源时,就出现了市场失灵
选项:
A:正确
B:错误
答案: 【正确

14、 问题:在市场经济中,生产何种物品与劳务、生产多少,谁来消费这些物品与劳务的决策是由政府做出的。
选项:
A:正确
B:错误
答案: 【错误

15、 问题:经济学研究社会如何管理和配置自己的稀缺资源。
选项:
A:正确
B:错误
答案: 【正确

第1章 导论 教材第一章练习册

1、 问题: The Department of Justice brought suit against Microsoft in 1990s for ( )
选项:
A:generating external costs.
B:generating external benefits.
C:creating excess market power for itself.
D:providing public goods to the marketplace.
答案: 【creating excess market power for itself.

2、 问题: Suppose that Rebecca throws her soda bottle out the car window and it smashes on the road. Jim drives over the broken glass and gets a flat tire. Rebecca’s soda consumption has resulted in ( )
选项:
A: the production of a public good.
B: an externality.
C:monopoly power for Rebecca.
D:greater efficiency in consumption.
答案: 【 an externality.

3、 问题:The market power that DUFE’s “Department of Textbooks” has is now limited by ( )
选项:
A: new antitrust laws.
B:public goods provided by the government.
C: university policies against monopoly power.
D: increased access to other booksellers.
答案: 【 increased access to other booksellers.

4、 问题:Assume that there are spillover benefits associated with keeping cars in good mechanical conditions. Without government intervention (i.e., with a free market), we would expect people to ( )
选项:
A:give their cars too much maintenance.
B: stop driving and start walking.
C:subsidize each other’s car maintenance bills.
D:not maintain their cars as much as they should.
答案: 【not maintain their cars as much as they should.

5、 问题:According to economists who emphasize the connection between productive contribution and economic reward, a more equal income distribution ( )
选项:
A: is fundamental to economic growth.
B:always helps the poor in the long run.
C:creates inefficiency.
D:generates greater productivity.
答案: 【creates inefficiency.

6、 问题:Inflation reduces ( )
选项:
A:the price level.
B:employment.
C:the money supply.
D: the purchasing power of money.
答案: 【 the purchasing power of money.

第1章 导论 教材第二章练习册

1、 问题:Opportunity costs most often increase as you move down a production possibilities frontier because ( )
选项:
A:resources are not completely adaptable to alternative uses.
B:factors of production are limited and human wants are unlimited.
C:efficiencies are generated by large-scale production.
D:economic efficiency is only possible in the short run.
答案: 【resources are not completely adaptable to alternative uses.

2、 问题:Suppose an economy has the production possibilities frontier shown in the diagram and is operating at position A. Which of the statement

剩余60%内容付费后可查看
   

发表评论

电子邮件地址不会被公开。 必填项已用*标注